Hundratals miljarder kronor handlar offentlig sektor för varje år. En ansenlig del av pengarna är reklam och webbtjänster. Många företag, framför allt inom betting utan svensk licens och casinon utan spelpaus har vuxit lavinartat efter att ha funnit nycklarna till att vinna offentliga upphandlingar. Driver du en webbyrå och vill ta del av den offentliga kakan ska du läsa våra tips.

Offentliga upphandlingar – offentliga handlingar

Till skillnad från i den privata sektorn är alla handlingar inom den offentliga sfären öppna för allmänheten. Du kan aldrig gå till ett privatägt företag och be om att få ta del av dina konkurrenters offerter men just det kan du göra i en offentlig affär. Driver du en webbyrå och ska ge dig in i den offentliga affären ska du börja med att kartlägga marknaden. Hämta in alla handlingar från en upphandling så ser du vem som la vilket pris på varje tjänst, vem som fick uppdraget och varför. Det bästa är att du ser varför andra inte vann upphandlingen och på det sättet kan du undvika att göra samma misstag som andra gjort.

Kartläggning

En webbyrå som satsar på att bli det offentligas primära leverantör gör rätt i att göra hemläxan. Ta reda på och lista alla offentliga upphandlingar som köper webbtjänster. Skriv ner när upphandlingarna gjordes, vilka affärsvolymer det rörde sig om över hur många år och framför allt, när de ska upphandla nästa gång. Fatta sen beslut om vilka upphandlingar ni vill vinna och varför. Gå sen vidare med att ta reda på vad ni som webbyrå stockholm måste göra för att bli vinnare nästa gång affären handlas upp.

Omsättningskrav

Ett vanligt krav inom offentliga upphandlingar är att det finns krav på att leverantören omsätter en viss mängd pengar varje år. Anledningen är bland annat att upphandlingen inte ska bli en allt för stor del av er affär och därmed innebära någon form av oväntad risk. Som liten webbyrå kan det vara svårt att plötsligt omsätta 10 gånger så mycket pengar och därmed missar man många upphandlingar.

Nätverk

Eftersom offentliga upphandlingar ska vara öppna för alla så finns det en kreativ lösning på det här problemet med omsättning. Det kallas för att bygga nätverk av samarbetspartners. Två eller flera företag kan gå samman och lämna en gemensam offert på en offentlig upphandling. Om du exempelvis driver en webbyrå som omsätter 10 miljoner kronor och kravet för att få lämna offert är att ni omsätter 30 miljoner så kan ni samarbeta. Ni tillsammans med två eller ett antal andra företag vars omsättning totalt blir mer än 30 miljoner kan lämna anbud tillsammans och därmed kvalificera er.

Testa

Även om ni kan förbereda er på många saker inför en upphandling så kan ni aldrig säkra upp allt som kan hända. Kom ihåg att era konkurrenter, det finns en och annan webbyrå där ute, också kan läsa gamla dokument och förbereda sig. Därmed kommer konkurrensen att hårdna hela tiden. Enda sättet att vinna en offentlig upphandling är att gå med och lämna anbud i en. Misslyckas ni första gången kanske ni lyckas andra eller tredje gången, för eller senare lossnar det för er.