Takläggare är ett relativt brett och varierat hantverksyrke där de flesta jobben utförs på tak eller samband med takmontering/renovering. Yrket går även under namn som takmontör samt tätskiktsmontör vilket även speglar lite mer av dess profession.

Med fokus på tätskikt

En takläggares fokus är att skapa ett tätt och effektivt tätskikt. Detta oberoende om det handlar om ett mindre tak där det enbart är vattenavrinning att ta hänsyn åt eller betydligt mer komplexa projekt där flera faktorer avgör val av material, montering m.m.

Första skiktet man jobbar med är isoleringen. Som takläggare ska man därmed ha kunskap om olika isoleringsmaterial så som värmeisolering eller fuktskydd. Efter isolering kommer sedan underlagsarbetet vilket ofta innebär takpapp eller tunnare plåt.

Gällande val av isolering och underlagsmaterial så möts här takläggarens och snickarens profession på denna punkt. På äldre hur är det inte ovanligt att snickaren monterar isoleringen och även bygger underlagsskyddet vilket därmed innebär att den som arbetar som takläggarenistockholm.se enbart behöver montera yttertaket. I andra fall är det takläggaren som genomföra hela detta arbete.

En takläggare måste även ha kunskap kring hur man anpassar taket utifrån takfönster, takbrunnar och ventilation. Beroende på storlek och funktion kan samarbete ske med andra hantverksyrken.

Arbete på hög höjd och utomhus

De allra flesta arbeten genomförs på hög höjd vilket innebär att höjdrädsla eller svindel kan sätta stopp för vissa personer att nå detta yrke. Det är viktigt att man kan känna sig trygg med de säkerhetsdetaljer som finns tillgängliga och att man därmed kan utföra arbetet med precision utan att störas av oron för höjden.

Även om mindre arbeten utförs inomhus så bör även en takläggare & takläggning uppskatta att jobba utomhus då den större delen av dagen är utomhus.

Jobbar i team

Det vanligaste är att takläggare jobbar två och två. Det är mycket ofta som arbeten uppstår där det inte är möjligt att utföra allt på egen hand. Det kan exempelvis få handla i stockholm om att lyfta större eller tyngre plåtar likväl som att mäta eller montera saker över längre yta.

Däremot är det inte alltid säkert att man jobbar med samma kolla dag efter dag. Finns det många anställda kan man väljas ut till olika projekt beroende på kunskap om takläggning och erfarenhet med takläggare i stockolm. Det är sällan som ett projekt är helt likt ett annat så det gäller ofta att vara konstruktiv och hitta lösningar utifrån gällande situation.

För mer information – prata med studie- och yrkesvägledare på gymnasiet eller en handläggare på arbetsförmedlingen.