Småföretagare är generellt sett duktiga på att göra det mesta själva. Vissa saker bör dock överlåtas till proffsen på din webbyrå, till exempel sökmotoroptimeringen.

Om du tror att du kan SEO, och inte driver en webbyrå eller på annat sätt jobbar med sökmotoroptimering på daglig basis, så har du fel – SEO är komplicerat. Om du tidigare har försökt optimera din sajt för Google på egen hand, vet du att de bakomliggande faktorer som tillsammans bestämmer din position i sökresultatet är svåra att få grepp om.

Med det sagt, finns det många småföretagare som tror att SEO-specialisterna på en webbyrå är bedragare som försöker sälja ormolja. Och vissa av dem kan säkert vara detta, det säger vi inte emot. Majoriteten av de företag som tillhandahåller SEO-tjänster använder sig dock av utbildade specialister – yrkesmän som inte använder sig av de gör-det-själv-metoder som du redan har testat och misslyckats med. Precis som andra saker du spenderar dina pengar på, bör du göra efterforskningar och intervjua ett antal byråer innan du väljer en webbyrå att satsa på.

Är din SEO bra eller dålig – besvara dessa 3 frågor

Oavsett om du väljer att anlita en webbyrå som tillhandahåller SEO-tjänster eller göra jobbet själv, kan du genom att besvara följande tre frågor granska din SEO:

  1. Är din SEO föråldrad? – När du bestämde dig för att optimera din webbplats kanske du var hög på koffein när du befann dig på förstasidan och kände dig ostoppbar. Du tog fram ett antal sökord som var specifika för din bransch och rankade högt i det organiska söket på dessa. Efter att sedan ha strösslat lite sökord på olika sidor på sajten, var du nöjd med ditt arbete och följde sedan aldrig upp detta.
  2. Är dina mätpunkter inte uppdaterade? – Det är viktigt att du har bra mätpunkter och använder ett bra verktyg för att analysera dessa (vi rekommenderar Google Analytics). Detta är precis lika viktigt som att din SEO är bra. Om dina besökare inte spenderar särskilt mycket tid på din sajt, eller om de bara besöker en enskild sida på denna, fungerar förmodligen inte din SEO-strategi som den är tänkt.
  3. Förväntar du dig resultat över natten och får inte dessa? I en värld där vi kan få tillgång till miljontals foton på katter på mindre än en sekund är omedelbara belöningar aldrig långt borta. Vi är helt enkelt otåliga. Även den bästa SEO-strategin i världen behöver dock vara långsiktig för att nå önskat resultat. Fråga bara din webbyrå så får du se!