Vad är ett snabblån?

Det finns mängder med olika låneformer att välja mellan när du vill ansöka om ett lån. Du har säkerligen hört talas om privatlån, bolån och båtlån, men visste du att det även finns något som kallas för snabblån? Ett snabblån riktar sig till dig som är i behov av finansiell hjälp snabbt och som inte har möjlighet att vänta på långa ansöknings- eller handläggningstider.

Ett mycket enkelt sätt att beskriva ett snabblån är genom att förklara det som en kombination av ett privatlån och ett klassiskt SMS-lån. Ett snabblån erbjuder högre belopp och har högre ansökningskrav, precis som privatlånet. Du kan ansöka om ett snabblån – välj bästa snabblånet – även om du har betalningsanmärkningar och få pengarna utbetalda inom loppet av några minuter – precis som SMS-lånet. Ett snabblån kommer således med många fördelar och passar den som vill låna ett lite större belopp med snabb utbetalning, men som också är beredd på att betala tillbaka pengarna (inklusive ränta) inom en snar framtid.

När passar ett snabblån?
Som tidigare nämnt passar ett snabblån när du är i behov av pengar snabbt. Ett flertal aktörer kan till och med erbjuda utbetalning under helger och kvällar, vilket gör lånet otroligt flexibelt. Detta lån passar även för dig som har svårt att få ett vanligt privatlån beviljat men som inte vill fasta i en högkostnadskredit som SMS-lån kan innebära.

Vad är det då man kan använda pengarna till? Då snabblån är ett konsumtionslån kan du egentligen använda pengarna till precis vad du vill. Du behöver inte berätta för banken vad du ska göra med dem och kan använda pengarna till bilköp, kontantinsats för lägenhet, bröllop, sommarresa och mycket mer.

Hur mycket kan man låna på snabblån?
Snabblån passar dig som inte är i behov av ett alldeles för stort belopp, men som tycker att SMS-lånen är lite för snåla. Med ett snabblån kan du vanligtvis låna mellan 1 000 och 20 000 kronor, men variationer kan förekomma. Till att börja med har banken eller långivaren möjlighet att själv välja vilket maxbelopp de vill erbjuda, samtidigt som din kreditvärdighet kan vara avgörande för vilket belopp du kan beviljas. Om du har en sämre kreditvärdighet kommer du kanske inte få hela beloppet som du har ansökt om.

Hur snabbt måste ett snabblån betalas tillbaka?
En mycket vanlig fundering är hur snabbt ett snabblån måste betalas tillbaka. På den här punkten kan man säga att snabblånet är mer likt privatlånet än SMS-lånet eftersom återbetalningstiden är ganska bekväm för de allra flesta. Återigen är det din kreditvärdighet som är avgörande för hur lång tid du kommer att få på dig, men en löptid på 1–3 år är inte helt ovanligt.

Kom ihåg att det inte bara är själva lånebeloppet som ska betalas tillbaka, utan du måste också betala ränta för lånet och andra eventuella avgifter som kan tillkomma. Se därför till att du jämför marknaden noga innan du väljer och att du tittar på den månatliga räntan såväl som den effektiva räntan.

Låna ansvarsfullt
Att låna pengar innebär ett stort ansvar. Om du struntar i återbetalningarna kan de gå till inkasso och, i värsta fall, hamnar du hos Kronofogden. Därför är det viktigt att du alltid lånar ansvarsfullt och att du aldrig tar på dig fler lån än du och din ekonomi kan klara av. Är du osäker på om du klarar av betalningar som efterfrågas behöver du fundera på om ett snabblån verkligen är för dig. Gäller det en enstaka återbetalning kan du också kontakta banken för att fråga om du får en betalningsfri månad, men det bästa är att då avstå från lånet helt och hållet.

 

Categories: