Interim – vad är det?

Ordet Interim är latin och betyder ”tills vidare”. I arbetslivet har det blivit något som man hör talas om allt mer ofta men vad innebär det egentligen? På det stora hela påminner det om bemanning, där man tillsätter någon inom en verksamhet under en tillfällig period. Interim är också en form av rekryteringsprocess som innebär ungefär samma sak men det handlar ofta istället om chefspositioner som behöver tillsättas för att styra upp verksamheter på olika vis.

Företag och konsulter

Precis som att det finns mängder av bemanningsföretag har det också kommit företag som ägnar sig åt Interim. Det innebär att dessa har flera konsulter med olika kompentenser som är redo att ta uppdrag med kort varsel. Kanske behöver ett företag en tillfällig chef som kan se över ekonomin för att spara in pengar eller för att styra upp andra delar inom verksamheten. Som företagare får man alltså hjälp med att hitta en lämplig kandidat för uppdraget utan att behöva lägga tid och kraft på att leta en konsult med rätt kompetens på egen hand. Dessutom är uppdraget oftast tidsbestämt under ett par veckor eller månader så det innebär inte en rekrytering på samma vis som om man anställer någon till en fast tjänst.

Att hyra en chef

Interim kan vara en bra lösning av flera olika anledningar. Den man tillfälligt anställer kallas ofta för interimchef eller interimkonsult och dom flesta har en djup bakgrund och spetskompetenser inom olika områden. Framförallt kan det vara bra att ta in någon utifrån istället för internt som rekryteringsföretag interim vd, eftersom han eller hon kan bidra med en förändring som kan vara svår för den som är intern. Dessutom har konsulterna i regel en annan kompetens och deras jobb är att jobba under förändring. Att hyra en chef är ett bra val för den som behöver en kunnig person som är flexibel, självgående, snabb att sätta sig in i nya arbetsroller och som dessutom är helt objektiv.

Hur gör man?

Har man behov av en tillfällig rekrytering finns det flera företag man kan vända sig till, som sysslar just med interim. Man kontaktar något av dessa och uppger vilken typ av kompetens man behöver och dom letar sedan efter en lämplig kandidat som kan ta sig an uppdraget. Det är väldigt enkelt och processen är snabb, för att man på ett effektivt sätt ska kunna sätta igång med arbetet som behövs.

Även om begreppet interim är relativt nytt så är det en tjänst som växer snabbt. Det finns tusentals interimkonsulter tillgängliga på marknaden och det finns någon som passar till i stort sett alla typer av uppdrag.