Det finns flera yrken som innebär att möta och arbeta med människor som befinner sig i sorg. För många är det ett hedersuppdrag att få hjälpa andra genom en svår tid och det finns många skeden i livet som kan orsaka den. Jobbar man till exempel på en begravningsbyrå arbetar man nära männisor som precis förlorat någon närstående och som läkare möter man många som handskas med svåra besked. Det finns även yrkesroller där man jobbar som coach eller vägledare för personer som behöver hjälp att bearbeta sorg av olika slag.

Läkare inom olika områden

Som läkare innebär en stor del av arbetet att lämna över jobbiga besked till människor som är sjuka. Man möter dom dagligen och även om man lämnar över ett dödsbesked så är det viktigt att man också kan hålla motivationen och gnistan uppe. Som läkare inom till exempel palliativ vård jobbar med människor som är svårt sjuka och där många kanske till och med ligger på dödsbädden. Det är därför viktigt att kunna prata om döden med både patienten och dennes anhöriga på ett pedagogiskt vis så att sorgen blir lättare att förstå och bearbeta.

Arbete på begravningsbyrå

Att jobba på en begravningsbyrå innebär att man dagligen har kontakt med människor som befinner sig i sorg. Man hjälps åt att arrangera det sista avskedet för vänner och anhöriga och det gäller att man har den rätta fingertoppskänslan i det här yrket. Det är ett fint och viktigt uppdrag och man måste vara otroligt lyhörd och förstående. En begravningsbyrå är ofta den trygga punkten och en stor hjälp i en tid då den man möter kanske inte ens orkar tänka på sig själv eller någon annan och man spelar en stor roll i människors liv.

Yrken inom kris, sorg och förlust

Det är naturligtvis inte bara döden som kan föra sorg med sig, utan också andra skeden i livet där jobbiga förändringar inte går att undvika. För någon är det en sorg att bli av med jobbet och för någon annan är det en skilsmässa som tynger. Oavsett anledning kan man om man befinner sig i en jobbig tid kontakta någon som jobbar med coaching och handledning inom just kris, sorg och förlust. Man jobbar tillsammans med olika bra verktyg för att kunna ta sig vidare.

Människan är byggd för att klara av att hantera sorg men i många lägen kan det kännas omöjligt. Oavsett om man jobbar på en begravningsbyrå eller som kriscoach fungerar man som en stöd genom en tung process och det är minst sagt ett fint uppdrag som bör hanteras med respekt.