Att ha rätt ljussättning i badrummet är viktigt. Mörka morgnar kräver bra ljus, och likaså när det är dags att städa. Vid avkoppling är det behagligt med en dov belysning som man kan styra efter önskemål och flera ljuskällor är att föredra. Här följer några tips för dig som planerar en badrumsrenovering och funderar på hur du ska ljussätta rummet.

Anpassat efter ändamålet

Vid badrumsrenovering och installation av ny belysning kan man inte välja vilka lampor och armaturer man vill, utan det är viktigt att man använder produkter som är godkända för våtrum. Många lampbutiker har speciella avdelningar för just detta och om man känner sig minsta lilla osäker på vad som funkar och inte bör man rådfråga med personalen. Chansa aldrig när det kommer till elinstallationer i ett badrum, det kan få förödande konsekvenser med både personskador och skador på rummet som följd.

Praktisk belysning

Ska du genomföra en badrumsrenovering är det ett ypperligt tillfälle att se över hur funktionell den nuvarande belysningen är och vad som kan förbättras. Önskar du mer eller mindre belysning i ditt badrum eller är du redan nöjd som det är? Det är viktigt att det finns bra belysning i ett badrum, gärna runt om och ovanför spegeln där du gör dig iordning varje morgon. Tillsammans med exempelvis spottar i taket och en spegel med inbyggda lampor får du en praktisk belysning på morgonen och som även fungerar utmärkt när du ska städa.

Ljus för avslappning

Har du valt att sätta spottar i taket vid din badrumsrenovering är det smart att även installera en dimmer. På så sätt kan du styra över ljuset själv, efter tillfälle och behov. Ska du ta ett avkopplande bad är det mysigt att kunna dra ner ljusflödet och kombinera med levande ljus och naturligt insläpp från eventuella fönster för att få en avkopplande känsla efter att du renovera badrum stockholm. Har du dessutom flera ljuskällor i badrummet kan du välja att helt utesluta takbelysningen och bara tända upp lamorna runt spegeln för att på andra sätt få en mysigare stämning.

Säker belysning

En annan sak att tänka på vid en badrumsrenovering eller bara vid ett byte av belysning i badrummet är att låta en elektriker installera och utföra alla elarbeten. I våtutrymmen är det extra viktigt att det utförs på ett korrekt och säkert sätt och det kan vara svårt att på egen hand veta hur nära man kan ha mellan exempelvis dusch och lampor. Du kan dessutom få hjälp och tips med var du för bästa effekt ska placera ljuskällor för att få ett bra ljusflöde, som till exempel att det är bättre att placera lampor på båda sidor av spegeln istället för bara ovanför då det gör att du får skuggor i ansiktet.

Ska du utföra en badrumsrenovering är det bra att ta med sig för och nackdelar från det gamla badrummet, även när det kommer till belysningen.

Finns inget fönster i badrummet som kan bidra med naturligt ljus är det extra viktigt att det finns en funktionell och praktisk belysning för tillfällen så starkt ljus krävs, samtidigt som man ska kunna dämpa ljusflödet för avkopplande stunder. Se också till att alltid anlita en elektriker så att du får säker belysning i ditt nya badrum.